„Altfel” examinează moduri alternative de practică pentru o nouă generație de arhitecți și designeri români printr-o serie de discuții oneste despre diferite abordări de design, rolul cercetării academice si al social media și importanta colaborării.
În condițiile care au urmat crizei economice, confruntați cu consecințele unei pandemii globale și într-o societate dezechilibrată, cum ne putem imagina un “young creative” croindu-și drum într-o industrie de design veche și conservatoare, dominată de companii mari și de figura muribundă a starhitectului? „Altfel” analizează poziția tânărului arhitect care lucrează în industrie astăzi și explorează o nouă paradigmă de abordare a proiectelor care pune la îndoială vechea relație client-arhitect.
Printr-o serie de prezentări, trei tinere birouri de arhitectură expozante la RDW (Estudio ESSE, Studio Super:Serios & Stardust Architects) vor explora modalități alternative de a practica arhitectura în afara canalelor normative din industrie, concentrându-se pe metodele de proiectare non-standard, rolul cercetării și a social media, și importanța colaborării. În loc de un exercițiu de PR, aceasta va fi o discuție deschisă, sinceră, care examinează alte moduri de a face arhitectură. 
Parte a Design Go - circuitul de evenimente & spații satelit din programul oficial Romanian Design Week.
Foto credit: RDW Design Go
Estudio ESSE este un studio de arhitectură și design ce opereaza în Europa. Înființat de Ecaterina Ștefănescu și Sam Eadington, studioul este preocupat de modul în care ideile intră în dialog cu lumea. Pentru fiecare proiect, designerii se implică deplin cu specificitate și empatie în contextele pe care speră să le afecteze. Proiectele lor se concentrează pe ideea de „craft", realizarea practica a proiectelor si arhitectura ca cercetare, cu o credință subiacentă în responsabilitatea arhitectului in societate.
Super Serios este un studio de design care dezvoltă proiecte interdisciplinare între joc și contextul urban. Fondat în 2017 ca un dialog între Maria Mandea - designer de jucării și Teodora Ungureanu - arhitect, urbanist, studioul lucrează cu alți artiști, arhitecți sau colective. Împreună explorează modul în care strategiile de joc pot descoperi diferitele fețe ale unui oraș. Proiectele lor conștientizează contextul și pun accent pe colaborare și pe estomparea granițelor dintre artă și public.
Stardust architects caută experiențe poetice în procesul de design, din dorința de a încetini automatismele de utilizare a obiectelor, a spațiilor, propunând momente de liniște, prezență sau reflecție. Stardust architects* sunt Anca Cioarec și Brîndușa Tudor, arhitecte și asistente în cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București. Au fondat Stardust architects* în 2011.
Back to Top